Rickard Rydell slutar som racerförare

– Jag har bestämt mig för att inte tävla 2016 och samtidigt sluta helt som racerförare, säger Rickard Rydell.

Att Rickard Rydell lägger hjälmen på hyllan innebär inte att han lämnar racingen. Den kommande säsongen är han engagerad på flera sätt, inte minst som förarcoach åt Gustav Malja i GP2 och expert i Viasat Motors tv-sändningar. Precis som tidigare är han också involverad i familjeföretaget Rydells Blommor.

– För Gustav Maljas del ska jag vara med och sköta de sportsliga bitarna som kontakten med team och hjälpa honom att utvecklas som förare både på och utanför banan. Förhoppningsvis kan mina erfarenheter hjälpa honom att maximera sin potential.

– Viasat Motor har jag jobbat med till och från sedan 2010 och ser fram emot att ta upp samarbetet igen. Fokus ligger i första hand på GP2 där jag blir expertkommentator jämte Janne Blomqvist. Med min rutin kan jag bidra med ett förarperspektiv på det som händer i racen, och det är något jag tycker är kul.

När Rickard Rydell nu sätter punkt för det egna tävlandet, är det efter en lång karriär som började för 39 år sedan. Bland höjdpunkterna finns dubbla SM-guld i karting, seger i Macau Grand Prix, seger i Bathurst 1000, klasseger i Le Mans 24-timmars, samt titlar i både BTCC och STCC.

– Under 20 år i följd hade jag kontrakt med en biltillverkare. Det är få racerförare förunnat att representera märken som Toyota, Volvo, Seat och Aston Martin i stora mästerskap och tävlingar. Sen var det också kul att efter 21 säsonger i internationell racing komma hem till Sverige och STCC.

– Det har varit fantastiska år som förare. Nu kan jag se fram emot andra projekt och uppdrag både inom och utanför motorsporten!